Het beste moment om bitcoin te kopen was voorheen

Het op een na beste moment is nu

Altijd na een flinke koerssprong omhoog, hoor je mensen verzuchten "ach had ik maar eerder gekocht, nu is de koers te hoog". En er is natuurlijk niets mis met een mooie dip afwachten voor je instapt op bijkoopt, maar de realiteit is dat je de markt niet kunt voorspellen. Alle lijnen, analyses en voorspellingen ten spijt: je zal hoogstwaarschijnlijk nooit het absolute dieptepunt kopen. Dat wil zeggen: na je aankoop is het vrij aannemelijk dat de prijs tijdelijk lager zal staan. Dit is inherent aan investeren en de markt.

Hoe weet je nu wat een goed moment is om in te stappen? En is het dom om te kopen na een grote koerssprong omhoog? Om dit te beantwoorden zou je eens naar de historische koerstontwikkeling van Bitcoin moeten kijken. Toen BTC op $100 stond waren er genoeg mensen die dit veel te hoog vonden, wetende dat het ooit voor minder dan een dollar handelde.

Er is dus geen eenduidig antwoord op de vraag of bitcoin te duur is om te kopen. Historisch gezien is bitcoin kopen over de meeste tijdsframes erg rendabel gebleken zelfs wanneer BTC op een op dat moment 'all-time-high' bevond. Dat wilt zeggen: zelfs als je bitcoin kocht op de hoogste prijs die er toen dan toe was, bleek dit later vaak een rendabele aankoop te zijn. Toch moet natuurlijk gezegd worden dat historisch rendement niks zegt over toekomstig rendement. Bovendien blijkt dat mensen die bitcoin na een flink rendement te maken verkopen, ook spijt kunnen hebben van hun verkoop.

Zo verzuchtte deze jongen ooit: "I wish I had kept my 1,700 BTC @ $0.06 instead of selling them at $0.30, now that they're $8.00!". En natuurlijk achteraf gezien lijkt het een domme beslissing om bitcoin te verkopen tegen 30 cent per stuk. Maar vanuit zijn perspectief, op dat moment was dat een enorm rendement (400%) en dus is die belissing an sich helemaal niet dom. Hetzelfde geldt voor koopbeslissingen. De $0.30 die hij voor zijn bitcoin kreeg, werd betaald door een ander. Was die dom om bitcoin te kopen na een 400% stijging?

En terugkijkend naar de koers van bitcoin, is het makkelijk om te fantaseren hoe mooi het zou zijn om bitcoin onder 10 dollar te hebben gekocht. Maar bitcoin is ook meerdere malen door een 30% dip gegaan. En met name in de beginjaren, was het veel lastiger om aan bitcoin te komen. Bitcoin is nu zo'n breed geaccepteerd concept, dat hoewel de koers aardig hoog staat, het nu een veiligere aankoop lijkt dan toen bitcoin slechts voor een paar tientjes van eigenaar wisselde.

Kun je niet wachten om zelf een bitcoin aan schaffen?