Komt die Bitcoin ETF er nog?

Wat is een ETF en waarom wilt men een Bitcoin ETF

ETF staat voor ‘exchange traded fund’ en is in principe een tracker die zo nauwkeurig mogelijk de prijs van een onderliggend product volgt. Zo is er een ETF die de AEX volgt, en er zijn er ETF’s voor goud, zilver en olie. Met name voor een index is een ETF een handig product. Het is namelijk nogal een gedoe om alle 25 aandelen uit de AEX te kopen en de future die deze allemaal combineert handelt niet kleiner dan 200 euro per punt. Dat betekent dat bij een AEX stand van 500, je minstens 100.000 moet besteden aan een AEX positief. ETF's handelen voor fracties daarvan en geven in principe dezelfde exposure.

Waarom een Bitcoin ETF

Voor Bitcoin is dit niet de reden, men kan immers simpelweg een satoshi kopen voor nog geen euro en het is ook geen complexe verzameling van prijzen die je wilt tracken. De roep om een ETF is gebaseerd op het feit dat dit de markt zou openen voor institutionele beleggers, die nu nog niet mogen of willen investeren in daadwerklijke bitcoins, maar dit wel zouden doen op afgeleide contracten. De Winklevoss broers waren een van de eersten die een verzoekn indienden om zo'n ETF te maken, maar zij en velen na hen kregen steeds nul op het rekest van de SEC. Vaak met een koersval als gevolg. Inmiddels is het 2020 en nog steeds heeft de SEC geen Bitcoin ETF goedgekeurd.

Waarom geen Bitcoin ETF

Recentelijk heeft met ondervonden dat ETF's niet de magische, goedkope producten zijn die men altijd kreeg voorgeschoteld. USO is de ticker van een populaire ETF die de prijs van olie zou moeten tracken. Dit werd o.a. gedaan door een grote positie in de eerstemaands futures te nemen. Toen de prijs van deze futures echter onder de 0 dook, ging het ook goed mis met de ETF. Het fonds probeerde zijn positie door te rollen naar de volgende expiratie, werd gefrontrund door slimme jongens en heeft zelfs een dag een positie in ongerelateerde aandelen moeten aanhouden. Tot zover het 'tracken' van een onderliggende dus. Sinds 2015 is zo'n vierde van alle ETF's gestopt.

Bitcoin heeft geen ETF nodig. Institutionele beleggers kunnen exposure krijgen via Bitcoin futures, die nu ook op gerenommeerde exhanges als ICE (BAKKT) en CME worden verhandeld. Ook die Grayscale Bitcoin Trust is toegangelijk voor de meeste beleggers. Maar wat ons betreft is een ETF niet alleen onnodig, ze zijn ook extreem onhandig. Zo introduceren zij extra risico's. Wie een Bitcoin ETF koopt is nu niet langer afhankelijk van de prijs van bitcoin, maar ook van de sovabiliteit van de uitgever. Daarnaast zijn je handelsmogelijkheden extreem beperkt. Bitcoin handeld 24 uur per, 7 dagen per week. ETF's handelen vaak maar 8 uur per dag en alleen doordeweeks. Bovendien is liquiditeit niet gegarandeerd, dus wellicht kom je niet eens fatsoenlijk van je ETF af, mocht je het willen verkopen.