Het Stock-to-Flow Cross Asset Model van PlanB


Op 22 maart 2019 verscheen het artikel 'Modeling bitcoins value with scarcity' online, geschreven door een Nederlander met het pseudoniem PlanB. Een jaar later publiceerde dezelfde auteur een ander model, dat geen gebruik maakt van tijdreeksen. Door verschillende bitcoin-fasen te erkennen, modelleert hij de stapsgewijze prijstoename van bitcoin. Hieronder onze vertaling van zijn publicatie.


Het Bitcoin Stock-to-Flow Cross Asset Model van PlanB

Dit is de Nederlandse vertaling van het nieuwste artikel van PlanB (@100trillionUSD).

“Het belangrijkste in de wetenschap is niet zozeer het verkrijgen van nieuwe feiten, maar het ontdekken van nieuwe manieren om erover te denken” — William Lawrence Bragg

Introductie

In maart 2019 publiceerde ‘PlanB’ het oorspronkelijke Bitcoin (BTC) Stock-to-Flow (S2F) model [1].

Het originele BTC S2F-model is een formule gebaseerd op maandelijkse S2F- en prijsdata. Omdat de gegevenspunten in tijdvolgorde worden geïndexeerd, is dit een tijdreeksmodel. Dit model heeft de interesse gewekt van kwantitatieve analisten over de hele wereld. Velen hebben de niet-nonsens relatie tussen S2F en BTC-prijs geverifieerd [2] [3] [4].

Huidig S2F model

Mocht u niet bekend zijn met het S2F-model, raad ik u ten zeerste aan het originele artikel te lezen, omdat hierin de achtergrond en terminologie worden uitgelegd.
In dit artikel versterk ik de basis van het huidige S2F-model door tijd te verwijderen en andere activa (zilver en goud) aan het model toe te voegen. Ik noem dit nieuwe model het BTC S2F cross asset (S2FX) -model. S2FX-model waardeert verschillende activa zoals zilver, goud en BTC met één formule.

Allereerst zal ik het concept van faseovergangen beschrijven, omdat het een nieuwe manier van denken over BTC en S2F introduceert. Het legt uit waarom het S2FX-model belangrijk is.
Ten tweede zal ik het S2FX-model beschrijven, hoe het werkt en wat de resultaten betekenen.

Faseovergangen

Faseovergangen zijn een belangrijk perspectief bij het begrijpen van het S2FX-model. Tijdens faseovergangen krijgen dingen totaal verschillende eigenschappen. Overgangen zijn vaak niet-continue. Drie voorbeelden van faseovergangen zijn:

  1. Water
  2. Amerikaanse Dollar
  3. BTC

Water
Het klassieke voorbeeld van faseovergangen is water. Water bestaat in vier verschillende fasen (staten): vast, vloeibaar, gas, geïoniseerd. Het is allemaal water, maar water heeft in elke fase totaal andere eigenschappen.

Amerikaanse Dollar
Faseovergangen zijn ook aanwezig in de financiële wereld. De Amerikaanse dollar is bijvoorbeeld overgegaan van gouden munt (één dollar = 371,25 korrels van puur zilver = 24 korrels goud) naar papiergeld gedekt door goud (“In gouden munten betaalbaar aan de houder op aanvraag”), naar papier gedekt door niets (“Deze nota is wettig betaalmiddel voor alle schulden, publiek en privaat”). Hoewel we het dollar blijven noemen, heeft de dollar totaal verschillende eigenschappen in deze drie fasen

BTC
Hetzelfde geldt voor BTC. Nic Carter en Hasu laten in hun studie van 2018 zien hoe BTC-beschouwingen in de loop van de tijd veranderden [5].

Hoe grote Bitcoin-beschouwingen in de loop van de tijd veranderden
Deze BTC-verhalen lijken erg continu in de grafiek. Als we de verhalen echter combineren met financiële mijlpalen (en later S2F- en prijsgegevens), lijken ze erg op fasen met abrupte overgangen:
1. “Proof of concept” -> na de Bitcoin white paper [6]
2. “Betalingen” -> na pariteit met de dollar (1BTC = $ 1)
3. “Digitaal Goud” -> na 1e halvering, bijna gouden pariteit (1BTC = 1 oz goud)
4. “Financieel instrument” -> na 2e halvering ($ 1 miljard transacties per dag mijlpaal, juridische duidelijkheid in Japan en Australië, future-markten bij CME en Bakkt (ICE)

Deze drie voorbeelden van faseovergangen in water, de Amerikaanse dollar en BTC bieden een nieuw perspectief op BTC en S2F. Het is belangrijk om niet alleen te denken in termen van continue tijdreeksen, maar ook in fasen met abrupte overgangen. Bij het ontwikkelen van het S2FX-model zie ik BTC in elke fase als een nieuwe instrument, met totaal verschillende eigenschappen. Een logische volgende stap is het identificeren en kwantificeren van BTC-faseovergangen.

BTC S2F Cross Asset (S2FX) -model

De onderstaande grafiek toont de maandelijkse BTC S2F en prijsgegevenspunten die in het originele S2F-model werden gebruikt. Men kan op het zicht vier clusters identificeren.

Deze vier clusters zouden inderdaad faseovergangen kunnen aangeven.
Het kwantificeren van deze clusters kan worden gedaan door de afstand tussen maandelijkse BTC-gegevens en clusters te minimaliseren. Ik gebruik een genetisch algoritme (minimalisatie van de absolute afstand) om vier clusters te kwantificeren. Toekomstig onderzoek zou zich kunnen concentreren op verschillende clusteringsalgoritmen (bijv. het k-means algorime).

Elk van de vier geïdentificeerde BTC-clusters heeft een heel andere combinatie van S2F-marktwaarde die consistent lijkt te zijn met halvering en veranderende BTC-verhalen.
1. BTC “Proof of concept” (S2F 1.3 en marktwaarde $ 1 miljoen)
2. BTC “Betalingen” (S2F 3.3 en marktwaarde $ 58 miljoen)
3. BTC “Digitaal Goud” (S2F 10.2 en marktwaarde $ 5,6 miljard)
4. BTC “Financieel instrument” (S2F 25,1 en marktwaarde $ 114 miljard)

Net als water en Amerikaanse dollar vertegenwoordigen deze vier BTC-clusters vier verschillende activa, elk met een ander verhaal en kenmerken. BTC “Proof of concept” met S2F 1.3 en slechts $ 1M marktwaarde is een totaal ander instrument dan BTC “Financieel instrument” met S2F 25 en $ 114B marktwaarde.

Met het faseovergangsperspectief van BTC-clusters als verschillende activa, kan ik nu andere activa zoals zilver en goud aan het model toevoegen. Dit maakt het een echt cross-asset model. Voor zilver en goud gebruik ik voorraad- en instroomnummers van een recente analyse door Jan Nieuwenhuijs [7] endecember 2019 prijzen van TradingView.

5. Zilver S2F 33.3 (900,000/27,000 ton) en marktwaarde $561B

6. Goud S2F 58.3 (190,000/3,260 ton) en marktwaarde $10,088B

De grafiek toont de vier gekwantificeerde BTC-clusters (plus de originele BTC-maandgegevens voor context), zilver en goud. Ze vormen een perfecte rechte lijn.
Ik gebruik regressieanalyse om het S2FX-model te maken. Merk op dat een groot verschil met het originele S2F-model is dat ik zilver en goud S2F en marktwaardegegevens gebruik in de regressieanalyse. Het S2FX-model toont een significante relatie tussen S2F en de marktwaarde van deze zes activa (een F-test en coëfficiënten met lage p-values) met een perfecte fit (99,7% R2).

De S2FX-modelformule kan worden gebruikt om de marktwaarde van de volgende BTC-fase / cluster te schatten (BTC S2F wordt 56 in 2020–2024):
Marktwaarde = exp (12.7598) * 56 ^ 4.1167 = $ 5,5T.
Dit vertaalt zich in een BTC-prijs (gegeven 19M BTC in 2020–2024) van $ 288K.
De prijsvoorspelling voor BTC is aanzienlijk hoger dan $ 55.000 in de oorspronkelijke studie. Houd er rekening mee dat het S2FX-model een eerste stap is die nog niet door anderen is gerepliceerd en beoordeeld.
Hoewel zes waarnemingen laag zijn, bestempel ik toch de resultaten van het S2FX-model als relevant. Ik zie het S2FX-model als een werkhypothese, zoals het S2F-model. Toekomstig onderzoek zou zich kunnen concentreren op het toevoegen van meer middelen aan de analyse. De meeste activa hebben echter lage S2F-waarden (≤1) en zijn daarom niet interessant. Aan de andere kant, diamanten hebben een hoge S2F maar hebben een zeer complexe waardering (ruw / geslepen, karaat, verschillende kleuren en helderheid enz.)
S2FX-model maakt interpolatie mogelijk in plaats van extrapolatie in het originele S2F-model. Het originele S2F-model maakt een prognose die buiten het gegevensbereik valt dat is gebruikt bij het maken van het model. Het nieuwe S2FX-model maakt een prognose die binnen het gegevensbereik valt dat wordt gebruikt voor het afleiden van de formule.
Voorbeeld van interpolatie (links) en extrapolatie (rechts) — gegevens in blauw, met zwarte lijn het model, en rode stip als voorspelling.

Conclusie

In dit artikel versterk ik de basis van het huidige S2F-model door tijd te verwijderen en andere activa (zilver en goud) aan het model toe te voegen. Ik noem dit nieuwe model het BTC S2F cross asset (S2FX) -model. Het S2FX-model maakt waardering van verschillende activa zoals zilver, goud en BTC mogelijk met één formule.

Ik heb het concept van faseovergangen uitgelegd. Faseovergangen introduceren een nieuwe manier van denken over BTC en S2F. Het bracht me bij het S2FX-model.

De S2FX-modelformule past perfect bij de gegevens (99,7% R2).
Het S2FX-model schat een marktwaarde van de volgende BTC-fase / cluster (BTC S2F wordt 56 in 2020–2024) van $ 5,5T. Dit vertaalt zich in een BTC-prijs (bij 19M BTC in 2020–2024) van $ 288K.
Het S2FX-model bevestigt bekende feiten uit de oorspronkelijke S2F-studie en biedt een nieuwe manier van denken over de overgang van BTC naar de vijfde fase.

Volg PlanB @ 100trillionUSD

Bronnen

[1] PlanB@100trillionUSDModeling Bitcoin Value with Scarcity, Mar 2019

[2] Nick EmblowFalsifying Stock-to-Flow As a Model of Bitcoin Value, Aug 2019

[3] Marcel BurgerReviewing “Modelling Bitcoin’s Value with Scarcity”, Sep 2019

[4] Mannuel AnderschIs Bitcoin outshining gold?, Sep 2019

[5] Nic CarterHasu@HasuflVisions of Bitcoin — How major Bitcoin narratives changed over time, Jul 2018

[6] https://bitcoin.org/bitcoin.pdf — Satoshi Nakamoto, 2008

[7] Jan NieuwenhuijsHow Much Silver Is Above Ground?, Dec 2019