Veelgestelde vragen

Wat is Bitcoin?

Bitcoin is een cryptovaluta en een globaal betaalmiddel. Het is de meest bekende gedecentraliseerde digitale munt die werkt zonder centrale bank of centrale beheerder. Het netwerk is peer-to-peer en de transacties gebeuren tussen de gebruikers onderling, zonder tussenpersoon. Deze transacties worden geverifieerd via netwerk nodes door het gebruik van cryptografie en worden opgeslagen in een openbare gedistribueerde database, de blockchain, waar gemiddeld eens per 10 minuten een blok aan wordt toegevoegd.

Wat kost een bitcoin?

De prijs van bitcoin verandert continu. Momenteel is een bitcoin 8600 euro waard.

Is bitcoin legaal?

In Nederland en België is het aanschaffen van bitcoin volkomen legaal.

Moet ik belasting betalen over bitcoin?

Cryptocurrencies, waaronder bitcoin, behoren tot de ‘overige bezittingen’ en vallen dus in box 3. Van belang is de waarde op 1 januari om 00:00. In 2020 betaal je geen belasting over je vermogen tot 30.846 euro.

Hoeveel kost een bitcoin?

De prijs van bitcoin verandert continu. Momenteel is een bitcoin 8600 euro waard. Vaak betaal je ook nog een halve procent aan kosten om je bitcoin te kopen of te verkopen.

Waar koop ik een bitcoin?

Je kan bitcoins kopen over verschillende beurzen. Afhankelijk van je voorkeur voor een betaalmethode kun je voor een Nederlandse exchange kiezen of een internationale. Enkele bekende namen zijn BTCDirect, Bitstamp, Litebit en Bitonic.

Hoe koop ik een bitcoin?

Je koopt een bitcoin door een account te openen op een van de bitcoin exchanges en vervolgens geld over te maken via iDeal, bankoverschrift of via je creditcard. Vervolgens kun je een (deel van een) bitcoin aanschaffen tegen de prijs die de website aangeeft. Niet iedere beurs hanteert dezelfde prijzen, dus het kan lonen om eerst eens rond te kijken.

Is bitcoin veilig?

Bitcoin is in principe zeer veilig als je weet wat je doet. Het is mogelijk om de bitcoins volledig in eigen beheer te krijgen en op die manier is het in principe veiliger dan geld of goud in een bank.

Wie is Satoshi Nakamoto?

Satoshi is de bedenker van het Bitcoin protocol. Zijn naam is een pseudoniem en tot op heden is niet bekend wie de persoon achter deze schuilnaam is en of hij nog in leven is.

Wat is een fork?

Een fork is een afsplitsting in de code van bitcoin (of andere cryptocurrencies).

Moet ik belasting betalen over bitcoin?

Cryptocurrencies, waaronder bitcoin, behoren tot de ‘overige bezittingen’ en vallen dus in box 3. Van belang is de waarde op 1 januari om 00:00. In 2020 betaal je geen belasting over je vermogen tot 30.846 euro."

Wat is bitcoin cash?

Bitcoin cash is een van de meest bekende forks van Bitcoin. Het grote verschil is de toegestane grootte van blocks in het protocol.

Kan bitcoin kapot gaan?

Bitcoin kan in principe kapot gegaan. Eerder zijn enkele bugs ontdekt en verholopen die het hele network platgelegd zouden kunnen hebben.

Is bitcoin kopen gokken?

Bitcoin is volatiel en de waarde kan zowel omhoog als omlaag. Maar dit geldt ook voor je huis, voor goud en zelfs voor de waarde van je spaargeld (t.o.v. andere valuta). Bitcoin kopen is dus niet gokken, het hangt volledig af met welk idee je bitcoin koopt. Bitcoin kan gekocht worden als belegging, als hedge, om mee te betalen of om te speculeren.

Is bitcoin kopen slim?

Steeds meer institutionele beleggers wenden zich tot bitcoin. Om hun kapitaal te beschermen, maar ook omdat zij denken dat de waarde in de toekomst zal stijgen.

Is bitcoin een goede belegging?

Sinds 2009 is bitcoin een van de best renderende beleggingen.

Kan ik bitcoin kwijtraken?

Als je bitcoins in eigen beheer houdt, dan kun je door slordigheid je bitcoins kwijtraken, net zoals dat je je huissleutels kunt kwijtraken. Laat je je bitcoins op een exchange staan, dan is er het risico dat zij gehacked worden of omvallen.

Kan ik met bitcoin betalen?

Jazeker en dit was natuurlijk het oorspronkelijke idee achter Bitcoin.

Is bitcoin snel?

Bitcoin is niet de snelste cryptocurrency, maar is sneller dan de meeste bankoverschriften. Bij een bitcoin transactie zijn geen manuele of menselijke acties nodig.

Is bitcoin af?

Wereldwijd werken developers dagelijks aan verbeteringen voor het Bitcoin protocol. De software achter Bitcoin is volledige open source, dit betekent dat iedereen in de code kan kijken.

Wie werken er aan bitcoin?

Verschillende developers werken continu aan het verbeteren van Bitcoin. Momenteel is de lead developer de Nederlander Wladimir van der Laan, die daarmee opvolger is van Gavin Andresen en eerder Satoshi Nakamoto.

Hoeveel bitcoins zijn er?

Bijna 19 miljoen bitcoins zijn er inmiddels in 'omloop', met dus nog een dikke 2 miljoen die gemijnd moeten worden. Het aantal bitcoins dat ooit zal bestaan is gelimiteerd door de code tot 21 miljoen. Dagelijks komen er ongeveer 1800 bij. Van de 19 miljoen bitcoins die gemijnd zijn zijn er naar alle waarschijnlijkheid enkele miljoenen verdwenen.