Veiligheid en Opslag

Ledgers, exchanges en papieren wallets

Wanneer je een of meerdere bitcoins hebt aangeschaft en je ze voorlopig niet uit gaat geven of verkopen, moet je nadenken over waar je de coins het liefste stalt. Je kan ze vaak op de exchange zelf laten staan, maar je kan ze ook volledig in eigen beheer nemen. De meest autonome manier van beheer is de offline papieren wallet. Daarnaast zijn er ook hardware wallets en software wallets beschikbaar.

'Not your keys, not your coins'

Een veelgehoord gezegde is 'not your keys, not your coins'. Dit refereert aan het feit dat bitcoins die op een exchange staan niet echt in jouw beheer zijn. Dit was vooral in het begin relevant, toen de ene na de andere exchange omviel of gehacked werd. Op dat moment is het nog maar de vraag of je ooit je coins zal terugzien. Een beroemde case is de hack van MtGox in 2011. Tot de dag van vandaag zijn er nog rechtszaken over die hack en de verdwenen coins. Toch is het tegenwoordig al een stuk minder riskant om je coins op een exchange te laten staan.


Papieren Bitcoins en USB sticks

Om te begrijpen hoe papieren wallets, usb ledgers of software wallets precies werken moeten we even 'technisch gaan'. Bitcoin wallets zijn in principe altijd een combinatie van een public key en een private key. De public key is het adres waar je je bitcoin heen kan zenden. Deze mag je dus in principe aan anderen laten zien. Dat geldt niet voor de private key. Deze hoor je met niemand te delen en goed te bewaren, het is de sleutel waarmee je bitcoins gelinkt aan je publieke adres kan versturen. Ben je de private key kwijt, dan ben je in principe je bitcoins kwijt.

Bij de meeste exchanges krijg je wel een public key maar geen private key. De coins zijn dus niet volledig in jouw beheer! Je kan de coins versturen met behulp van je account details op de exchange. Maar wat nu als de exchange down is? Dan kun je niet bij je coins.

Een alternatief hiervoor is de zogenaamde 'koude opslag' (cold storage). Dit kan, zoals gezegd, door een paper wallet te maken. Dit betekent dat je letterlijk je private key op een papiertje schrijft en deze goed bewaart. Een handiger alternatief vindt men wellicht in de hardware wallets. Dit zijn usb sticks met interne software die je private keys bewaren, afgeschermd met een wachtwoord of pincode. Het bekendste voorbeeld hiervan is de ledger. Qua methode is dit niet heel anders dan een papieren wallet, het is dus niet zo dat je coins letterlijk op de USB stick komen te staan. Bitcoins verlaten nooit de blockchain!

Waar je ook voor kiest, het is belangrijk om jezelf een beetje een 'paranoia' mindset aan te meten, wanneer het gaat om je private keys of je passphrase. Dat will zeggen: typ het nooit in op je computer, zet het niet in je telefoon, niet in een email, gebruik geen printer, gebruik geen software als je niet zeker weet dat deze veilig is en koop geen hardware tweedehands.