Waar en hoe bitcoin kopen?

Je Eerste Bitcoin

Bitcoin kopen is niet moeilijk. Wij geven je een overzicht van de verschillende mogelijkheden die je hebt in Nederland en België. Het hangt een beetje af van welke betaalmethode je wilt gebruiken, welke exchange het handigste is. Wist je trouwens dat je niet per se een hele bitcoin hoeft te kopen? In principe zijn bitcoins verhandelbaar tot 8 cijfers achter de komma. De kleinste eenheid van een bitcoin, dus 0.00000001 noemen we een satoshi, naar de bedenker van bitcoin. Wel hanteren de meeste exchanges een minimum order volume dat meer is dan 1 satoshi. Dit gaat dan om enkele tientjes. Ook zijn er transactieskosten verbonden aan het kopen en verkopen van bitcoin. In het volgende overzicht lichten we dit allemaal toe.

Waar je verder nog over moet nadenken, is wat je met je bitcoins doet wanneer je ze gekocht hebt. Laat je ze staan op de exchange, of stuur je door naar je eigen 'wallet'? Over de voor- en nadelen van de verschillende mogelijkheden lees je meer in onze serie over opslag en veiligheid.

Overzicht

Exchange Betaalmethoden Producten Geschikt voor Orderboek
Dutch Bitvavo iDeal, bankoverschrift Bitcoin, >50 Alts Beginners/Gevorderd Ja
Dutch bitmymoney iDeal, SEPA BTC,LTC,ETH Beginners Nee
FTX iDeal, SEPA, CC Bitcoin, >50 Alts, leverage Gevorderd Ja
Binance iDeal, SEPA, CC Bitcoin, >50 Alts, leverage Gevorderd Ja
Deribit Crypto Bitcoin, Futures, Opties Expert Ja

Waar moet je op letten?

Bij een exchange zonder orderboek is er een prijs waartegen je bitcoin koopt en verkoopt, je kan niet lager bieden. Dit is wel het geval bij exchanges mét een orderboek. Hier bepaal jezelf op welke prijs je wilt handelen. Als bitcoin bijvoorbeeld een koers heeft van 8000 euro kun je daar toch een kooporder inleggen op 7800 euro per bitcoin. Dit betekent natuurlijk niet dat je per se een bitcoin zal binnenkrijgen op die prijs, maar mocht de prijs zakken en je order ligt er nog dan heb je kans om een bitcoin (of een deel ervan) op die koers binnen te krijgen. Op exchanges met een orderboek kun je ook de zogeheten marketorder inleggen, dit betekent dat je je aankoop doet tegen het dan laagste offer op de exchange. Je krijgt dan sowieso je order uitgevoerd, maar dit kan tegen een hogere prijs zijn je zag toen je je order invoerde, dit kan soms riskant zijn (tijdens volatiele dagen). Wij adviseren dan ook vrijwel altijd om een limiet order in te leggen. Meer hierover in ons artikel over liquiditeit.

bitmymoney

Bitmymoney bestaat sinds 2013 en kenmerkt zich door extreme gebruiksvriendelijkheid. De site biedt een zogeheten cryptorekening aan en laat je bitcoins, ethereum en litecoin kopen via iDeal. Je kan de coins vervolgens op je rekening laten staan of verzenden naar jezelf of anderen. Geen poespas, geen leverage en geen gekke altcoins. De site is erg overzichtelijk en gemakkelijk in gebruik. Een account is binnen een minuut opgezet.

Bitvavo

Bitvavo is een andere Nederlandse exchange en een stuk uitgebreider. Niet alleen kun je op Bitvavo meer dan 50 verschillende 'alts' handelen, ook hebben zij een echt orderboek waar in je verschillende bied en laatprijzen kunt zien. Dit is dus een goede exchange voor wie wat uitgebreidere plannen heeft dan bitcoin kopen en vasthouden.

FTX

FTX is een exchange in Hong Kong die ook geschikt is voor Nederlandse handelaren. Je koop hier Bitcoin, futures, altcoins en kan zelfs handelen met leverage of in tokenized aandelen.

Ben jij klaar voor je eerste aankoop?

Voor de meeste exchanges geldt dat een account binnen enkele minuten is gemaakt. De KYC ('know your customer') eisen verschillen lichtjes, maar vaak komt het er op neer dat een aankoop snel is gedaan maar om grote aankopen of verkopen te doen wel legitimatie nodig is. Bij BTCDirect wordt je paspoort live gecheckt en kun je dus meteen aan de slag, bij anderen kost het een werkdag of meer, afhankelijk van de drukte en marktomstandigheden. Het is aan te raden je account zo volledig mogelijk te verifiëren, omdat dit tijdens flinke koersbewegingen nogal vetraagd kan gaan.

Acties en kortingen

Op dit moment zijn de eerste 1000 euro aan handel vrij van kosten bij Bitvavo