Wat is Bitcoin?

Bitcoin in het kort

In 2008 publiceerde Satoshi Nakamoto zijn paper Bitcoin: A Peer-to-Peer Electronic Cash System, dat Bitcoin aan de wereld introduceerde. De software is open source en ging in januari 2009 live. Bitcoin is een cryptovaluta en een globaal betaalmiddel. Het is de meest bekende gedecentraliseerde digitale munt die werkt zonder centrale bank of centrale beheerder. Het netwerk is peer-to-peer en de transacties gebeuren tussen de gebruikers onderling, zonder tussenpersoon. Deze transacties worden geverifieerd via netwerk nodes door het gebruik van cryptografie en worden opgeslagen in een openbare gedistribueerde database, de blockchain, waar gemiddeld eens per 10 minuten een blok aan wordt toegevoegd.

Waarde van een Bitcoin

Waar Bitcoin in 2013 nog voor 20 cent van hand wisselde, gingen ze in december 2017 voor meer dan 16500 euro over de toonbank. Maar hoeveel is een Bitcoin nu echt waard? Daarover verschillen -natuurlijk- de meningen nogal. Zijn er genoeg traditionele economen die beweren dat Bitcoin waardeloos is, even zoveel zijn er die beweren dat Bitcoin wel eens meer waard zal zijn dan 100.000 dollar. Onlangs publiceerde een Nederlandse financiele specialist een artikel waarin hij de Bitcoin prijs modeleerde met behulp van de stock-to-flow ratio, waaruit een prijsindicatie van meer dan 100000 euro naar voren kwam voor de volgende 2 jaar. Op ons forum lopen de meningen nogal uiteen. Zo zijn er mensen die denken dat Bitcoin ooit een miljoen euro waard zal zijn, maar er zijn er ook genoeg die denken dat Bicoin geen stuiver waard is. Vooralsnog ligt de waarheid volgens de markt ergens in het midden.


Wat kun je met Bitcoin?

U kunt Bitcoin zien als belegging, maar het is natuurlijk ook uitermate geschikt voor waar het eigenlijk is voor gemaakt: (online) betalingen doen. U betaalt met gemak, goedkoop en vrij snel een partij aan de andere kant van de wereld. En dat zonder tussenkomst van een bank of intermediair. Dit betekent dat u in principe zelf bepaalt wie u betaalt en dat u hier niks voor hoeft te betalen (enkel de ingebouwde netwerkfees). Onlangs verstuurde iemand 445 miljoen dollar aan Bitcoin, voor slechts 23 cent aan fees!

Klaar voor je eerste Bitcoin?

Ben je klaar voor je eerste aankoop, kijk dan nog even kort op onze pagina met een paar aandachtspunten. Vervolgens kun jij jezelf dan waarschijnlijk binnen enkele minuten officieel een bitcoiner noemen!